Nouatati

Puşcare demonstrativă la deschidere

Hengl Romania inaugurează o carieră de piatră la Pătârş

O investiţie în valoare de şase milioane de euro, 45 de angajaţi şi două filiale în România, acestea sunt datele de bază ale firmei Hengl Romania SRL. Această firmă extrage din carierele sale bazalt şi piatră de calcar, prelucrează materialul brut în materiale de construcţii de înaltă calitate pentru construcţia de infrastructură şi produse de asfalt. Data de 13 mai 2011 marchează o alta etapă importantă în istoria filialei din România a grupului austriac Hengl. În aceasta zi s-a inaugurat oficial o instalaţie de concasat şi sortat piatră de carieră în valoare de 1,5 milioane euro şi o carieră de piatră la Pătârş (judeţul Arad). La acest eveniment au fost prezenţi prefectul judeţului Arad, Călin Bibart, viceprimarul comunei Ususău, Valentin Covaliv, clienţi, prieteni şi angajaţi ai firmei.

In discursul său, administratorul firmei, Florian Hengl, a spus: “Un proiect care ne-a solicitat o mare parte a atenţiei în tot anul 2010 şi o bună parte a anului 2011 s-a încheiat”. El a continuat: “Avem acum una din cele mai moderne şi eficiente staţii de criblură din România”. Grupul Hengl dispune de un sistem de control computerizat, care a fost adaptat şi dezvoltat pentru activitatea sa în Pătârş. De asemenea şi instalaţiile complete au fost proiectate şi aplicate în producţie la Hengl. Musafirii au avut ocazia să vadă cum funcţionează o asemenea instalaţie, atunci când s-a efectuat o explozie demonstrativă. Nu a existat nici un nor mare de praf şi nici o zguduitură puternică. “Aşa arată o explozie realizată în parametri normali”, a precizat Florian Zekely, unul dintre directori, iar Florian Hengl a atenţionat asupra faptului că pentru firma Hengl este important ca  impactul asupra mediului să fie cât mai redus, atât in privinţa prafului cât şi a undelor de şoc.

Norme stricte de protecţia mediului şi un perete de piatră e ceea ce Hengl a găsit la Pătârş, în urma cu trei ani, atunci când a început investiţia. Toate normele de protecţia mediului au sosit de la începutul investiţiei, una după alta. Printre altele Hengl a construit un sistem de epurare a uleiului, o hală şi a extins cablul de curent electric pentru aceasta instalaţie, pentru  a consuma cât mai puţin combustibil diesel.

Dar Firma Hengl nu se ocupă doar cu prelucrarea materialelor brute Printre altele firma Hengl are şi o legatură cu comunitatea în care îşi desfăşoara activitatea. Ei repară străzi, şi nu doar pe acelea, pe care ei le distrug prin transporturile efectuate de firma lor. Doresc să fie şi buni vecini, susţinând şcoala, biserica şi organizaţiile sportive din localitate.

Firma Hengl va avea de lucru pe termen lung în regiune, dat fiind faptul că în judeţele Arad şi Timiş există o dinamică a construcţiilor. Pentru judeţul Caraş-Severin firma Hengl se aşteaptă pe viitor la o dinamică a construcţiilor asemănătoare cu cea a judeţelor menţionate anterior. Firma Hengl extrage în prezent   – pe o suprafaţă de 20 de hectare  - piatră la Pătârş. Potenţialul este de 24 milioane tone de piatră. În momentul de faţă se extrag aproximativ 400.000 tone/an. În aceste condiţii, cariera va funcţiona 60 de ani.